Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη

Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν άμεση επίδραση στα ούλα ιδιαίτερα αν υπάρχει μικροβιακή πλάκα.

Συγκεκριμένα, ακόμα και σε περιπτώσεις καλής στοματικής υγιεινής, η ελάχιστη παρουσία μικροβίων στο στόμα μιας εγκύου, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις έντονης φλεγμονής, που εκδηλώνεται με κόκκινα, πρησμένα ούλα που ματώνουν στο βούρτσισμα και όχι μόνο. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης και σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Εμφανίζεται κυρίως στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης και είναι αρκετά συχνή, καθώς σύμφωνα με μελέτες αφορά ποσοστό 65-70% των εγκύων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ουλίτιδα εγκυμοσύνης μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται επουλίδα κύησης και δεν είναι παρά μια εντοπισμένη υπερβολική αντίδραση του ούλου στα μικρόβια. Συνήθως παρατηρείται στα μπροστινά δόντια και έχει τη μορφή ογκιδίου στο ούλο, με έντονα κόκκινο χρώμα που ματώνει πολύ εύκολα.

Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, συστήνεται ο προγεννητικός έλεγχος να περιλαμβάνει και οδοντιατρικό έλεγχο. Επίσης σε περίπτωση εμφάνισης φλεγμονών στα ούλα, η ασφαλέστερη περίοδος θεραπείας από τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο είναι το δεύτερο τρίμηνο της κύησης σε συνεννόηση πάντα με το γυναικολόγο.